ESPÈCIE: PAPALLONES AMENAÇADES

Colors al vent

Les papallones diürnes són un dels grups més vistosos i bonics que omplen de color els ecosistemes de muntanya amb l’arribada de la primavera i les bones temperatures. Prats, molleres, i fins i tot tarteres i cims, s’omplen de vida amb la seva presència.

Les papallones són considerades un dels millors grups bioindicadors de l’estat de conservació des ecosistemaes. Són excel·lents pol·linitzadors i desenvolupen rols importants a la cadena tròfica, sent capaces de reflectir les necessitats ecològiques d’altres organismes.

Algunes espècies de papallones han patit una davallada important en les darreres dècades, essent les papallones més especialistes les més afectades. Les principals causes de la seva davallada són:

  • La PÈRDUA D’HÀBITAT, principalment els espais oberts, degut a l’abandonament rural, que propicia que els matolls i després els boscos ocupin els prats, conreus i altres tipologies d’hàbitats oberts.
  • El canvi en la GESTIÓ DE L’HÀBITAT, com la intensificació agro-ramadera, la transformació de prats seminaturals en concreus, l’ús d’herbicides i pesticides o l’eliminació de marges.
  • L’augment de la FRAGMENTACIÓ DE L’HÀBITAT i l’AÏLLAMENT de les poblacions,que queden desconnectades entre elles.
  • A banda d’aquestes amenaces, les papallones d’alta muntanya han de fer front a una amenaça més gran: el CANVI CLIMÀTIC. El fràgil equilibri dels ecosistemes de l’alta muntanya i el grau d’especialització d’aquestes papallones, fan que els efectes del canvi climàtic (com l’augment de les temperatures o el canvi del règim de pluges) es vegin reflectits en el declivi de les seves poblacions.
  • AMENACES: PÈRDUA D'HÀBITAT | CANVI CLIMÀTIC | INTENSIFICACIÓ AGRO-RAMADERA
PÀGINES RELACIONADES
COMPARTEIX