ACTIVITAT: EXCURSIONISME
Quin plaer submergir-nos en la immensitat de la muntanya i passejar per la tranquil·litat dels boscos. Quin goig poder compartir l’experiència amb la família, els amics o gaudir-la en solitari! Però hem de ser conscients que a la muntanya som convidats, i que cal cuidar-la com si fos casa nostra.
PROBLEMES QUE POT OCASIONAR
Un grup de persones, no cal que sigui nombrós, pot arribar a fer molt soroll i trencar la tranquil·litat de l’ambient, ocasionant molèsties a la fauna salvatge. Algunes d’aquestes espècies es troben en perill d’extinció i són molt sensibles a les molèsties causades per la presència humana.
Les restes de menjar fan incrementar els nutrients al terra, modificant els tipus de plantes que hi podran viure. A més, serveixen de font d’aliment per als carnívors oportunistes com la guineu, la fagina i la marta, afavorint les seves poblacions, i són els principals depredadors de diverses espècies de fauna amenaçada. Alguns residus, com les pel·les de la fruita, per molt biodegradables que siguin, triguen molt de temps en descompondre’s i s’acumulen en forma de deixalles a la natura.
Algunes persones arrenquen plantes o parts de plantes pensant que tornaran a créixer o que encara en queden moltes.
La construcció de fites amb pedres, normalment sense cap utilitat o justificació, provoca una alteració de l’hàbitat per a la flora alpina i la comunitat d’invertebrats.
Els gossos són percebuts com a depredadors per la majoria d’espècies de fauna salvatge. La seva sola presència causa estrès i instint de fugida, provocant pèrdues energètiques importants i, si és reiterat, inhibició del sistema immunitari i de la reproducció, entre d’altres. A més, poden caçar fàcilment pollets que no volen d’espècies que crien a terra, rèptils sovint d’espècies amenaçades o altra fauna protegida.
BONES PRÀCTIQUES
A tots ens agrada gaudir de la natura, però per poder fer-ho molts anys més hem d’aprendre a respectar-la i tenir en compte que, a part de nosaltres, a la muntanya hi ha moltíssimes persones més.
- Planifica la teva ruta tenint en compte la presència de fauna amenaçada.
- Respecta la restricció d’accés als llocs sensibles; ja siguin cartells de no passar a peu per algun sender degut a la proximitat d’un niu, barreres de restricció d’accés motoritzat, recomanacions de no passar per la presència de fauna amenaçada…
- Camina només pels itineraris senyalitzats i camins principals.
- Intenta fer el menor soroll possible, principalment no cridar.
- Porta el gos sempre lligat.
- Emporta’t tots els residus a casa, ja siguin restes de manjar, peles de fruita, o les tovalloletes utilitzades per fer les teves necessitats.
- No arrenquis cap planta ni t’emportis cap animal a casa.
- Acompanya’t d’un guia de muntanya sempre que sigui possible.
- No aixequis les roques ni facis munts de pedres.
- Si veus un animal, no el molestis, mira’l a distància i allunya-te’n evitant la seva fugida sempre que sigui possible.