ACTIVITAT: EXCURSIONISME

Quin plaer submergir-nos en la immensitat de la muntanya i passejar per la tranquil·litat dels boscos. Quin goig poder compartir l’experiència amb la família, els amics o gaudir-la en solitari! Però hem de ser conscients que a la muntanya som convidats, i que cal cuidar-la com si fos casa nostra.

PROBLEMES QUE POT OCASIONAR

Un grup de persones, no cal que sigui nombrós, pot arribar a fer molt soroll i trencar la tranquil·litat de l’ambient, ocasionant molèsties a la fauna salvatge. Algunes d’aquestes espècies es troben en perill d’extinció i són molt sensibles a les molèsties causades per la presència humana.

Les restes de menjar fan incrementar els nutrients al terra, modificant els tipus de plantes que hi podran viure. A més, serveixen de font d’aliment per als carnívors oportunistes com la guineu, la fagina i la marta, afavorint les seves poblacions, i són els principals depredadors de diverses espècies de fauna amenaçada. Alguns residus, com les pel·les de la fruita, per molt biodegradables que siguin, triguen molt de temps en descompondre’s i s’acumulen en forma de deixalles a la natura.

Algunes persones arrenquen plantes o parts de plantes pensant que tornaran a créixer o que encara en queden moltes.

La construcció de fites amb pedres, normalment sense cap utilitat o justificació, provoca una alteració de l’hàbitat per a la flora alpina i la comunitat d’invertebrats.

Els gossos són percebuts com a depredadors per la majoria d’espècies de fauna salvatge. La seva sola presència causa estrès i instint de fugida, provocant pèrdues energètiques importants i, si és reiterat, inhibició del sistema immunitari i de la reproducció, entre d’altres. A més, poden caçar fàcilment pollets que no volen d’espècies que crien a terra, rèptils sovint d’espècies amenaçades o altra fauna protegida.

BONES PRÀCTIQUES

A tots ens agrada gaudir de la natura, però per poder fer-ho molts anys més hem d’aprendre a respectar-la i tenir en compte que, a part de nosaltres, a la muntanya hi ha moltíssimes persones més.

  • Planifica la teva ruta tenint en compte la presència de fauna amenaçada.
  • Respecta la restricció d’accés als llocs sensibles; ja siguin cartells de no passar a peu per algun sender degut a la proximitat d’un niu, barreres de restricció d’accés motoritzat, recomanacions de no passar per la presència de fauna amenaçada…
  • Camina només pels itineraris senyalitzats i camins principals.
  • Intenta fer el menor soroll possible, principalment no cridar.
  • Porta el gos sempre lligat.
  • Emporta’t tots els residus a casa, ja siguin restes de manjar, peles de fruita, o les tovalloletes utilitzades per fer les teves necessitats.
  • No arrenquis cap planta ni t’emportis cap animal a casa.
  • Acompanya’t d’un guia de muntanya sempre que sigui possible.
  • No aixequis les roques ni facis munts de pedres.
  • Si veus un animal, no el molestis, mira’l a distància i allunya-te’n evitant la seva fugida sempre que sigui possible.
PÀGINES RELACIONADES
COMPARTEIX