HÀBITAT: PRATS SUBALPINS

Hàbitats oberts formats per vegetació herbàcia, rodejat per boscos, tarteres o matollars, caracteritzat per la gran quantitat de flors i pol·linitzadors associats que s’hi poden observar durant els mesos més càlids de l’any. Els prats subalpins creen una zona plena de vida i colors on s’hi concentren la majoria d’espècies de papallones de muntanya, ortòpters i altres invertebrats.

Aquests prats proporcionen un paisatge agro-forestal obert molt necessari per a la biodiversitat del Pirineu i Prepirineu. Per aquest motiu, algunes tipologies d’aquests prats són Hàbitats d’Interès Comunitari Piroritari a nivell Europeu (com els prats de dall), pel que la seva conservació i recuperació és crucial.

A l’estatge subalpí, els prats de manera natural són envaïts per matolls (emmatament) i, posteriorment, per boscos. Per aquest motiu, la seva existència actualment ve condicionada per l’acció humana, ja sigui a través de la gestió directa (desbrossar, dallar…), o per l’acció de la pastura a través del ramat (en el passat eren mantinguts per ramats de grans herbívors salvatges). Aquestes activitats agro-ramaderes cal realitzar-les de manera compatible amb els requeriments de les espècies de flora i fauna que hi habiten, tenint en compte l’època de l’any en què es realitzen i/o la càrrega ramadera.

Els prats subalpins són l’hàbitat d’un gran nombre d’espècies amenaçades de papallona, i d’ocells com l’escorxador, el bitxac rogenc o la verderola.

Aquest idíl·lic paisatge de vida i colors dependent alhora d’una bona gestió, es veu greument amenaçat per algunes de les nostres accions:

  • L’EROSIÓ provocada per vehicles com BTT i motos, crea zones de sòl nu difícilment recuperables on no hi poden créixer les plantes.
  • La SOBRE-FREQÜENTACIÓ de persones és la causa de que la flora sigui trepitjada repetidament a alguns punts concrets.
  • La CONSTRUCCIÓ D’INFRAESTRUCTURES destrueix completament l’hàbitat.
  • La SOBRE-PASTURA per part de la ramaderia no deixa prou temps per a que les plantes arribin a florir i/o granar.
  • Per contra, l’ABANDONAMENT DE LA PASTURA provoca l’emmatament dels prats, convertint-los en zones arbustives i finalment en bosc.
  • L’ENSITJAT o el DALL REITERAT té un efecte similar al de la sobrepastura, no deixant a les plantes arribar a florir i/o granar, alhora que es trenca el cicle d’algunes de les papallones amenaçades.
  • AMENACES: ABANDONAMENT DE LA GESTIÓ | INTENSIFICACIÓ AGRO-RAMADERA
PÀGINES RELACIONADES
COMPARTEIX