MUNTANYES VIVES II

BARRANQUISME

Anem a fer barranquisme amb Guillem Mas, biòleg i director de l’Associació Paisatges Vius; i amb David Ariño, fotògraf especialista en esports de muntanya, que ens introduiran en el món dels barrancs i tota la flora i fauna que hi habita.

L’objectiu d’en Guillem? Trobar el tritó pirinenc. L’objectiu d’en David? Passar un bon dia en remull. Les dues coses força difícils d’aconseguir a causa de la sequera actual. A veure si ho aconseguim!

Hi ha barrancs que per la seva accessibilitat ja no tenen tants valors naturals, i per tant, si hi anem de forma no regulada o organitzada, hauríem de prioritzar aquests. Però els que sí que preserven gran valor natural, és molt important seguir aquestes bones pràctiques per reduir el nostre impacte:

-Vigilar de fer-ho en aquelles èpoques que hi hagi aigua. En èpoques de sequera els tritons se situen als tolls amb l’aigua que queda, això fa que sigui més probable que en trepitgem algun sense voler, per tant, també és molt important tenir en compte la temporalitat i el moment en què fem aquesta activitat.

-Demanar el permís i autorització pertinent. Respectar les regulacions locals i les restriccions de l’accés als barrancs és fonamental per protegir aquests espais naturals.

-Passar per la vora del riu sempre que sigui possible, per evitar alterar la fauna que viu a les zones d’aigua. Aquesta precaució és especialment important per preservar els hàbitats fràgils i evitar perturbar els animals.

-Seguir el curs de l’aigua en fer el ràpel, per evitar trepitjar en accés la molsa que hi viu. Aquesta vegetació és vital per a la conservació dels ecosistemes fluvials, i caminar sobre ella pot causar danys irreversibles.

-Intentar no difondre tots els llocs on anem, això ajuda a evitar les massificacions.

-Desinfectar tot el material que ha tocat l’aigua, per evitar malalties emergents que estan afectant els amfibis.

Amb aquests petits canvis garantim poder continuar gaudint d’aquests entorns naturals tan meravellosos.

  • Durada: 9:44 minuts
  • Idiomes: Català
PÀGINES RELACIONADES

ACTIVITAT: Barranquisme

HÀBITATS: Molleres, Torrents

ESPÈCIES: Amfibis

© Aquest material pot ser utilitzat per a usos no luctarius, però no està permés modificar-lo, generar obres derivades, ni extreure’n les imatges.

COMPARTEIX