ACTIVITAT: ESCALADA
Com el mur d’una fortalesa, són moltes les espècies d’aus que fan servir grans parets de pedra per instal·lar els seus nius, principalment rapinyaires com l’àguila daurada (Aquila chrysaetos) o el trencalòs (Gypaetus barbatus), però també petits ocells com el pela-roques (Tichodroma muraria). Allunyades de les molèsties, les parets més verticals proporcionen l’espai i la tranquil·litat que algunes de les espècies més sensibles necessiten.
PROBLEMES QUE POT OCASIONAR
La presència de persones en aquests indrets, sobretot durant moments crítics del període reproductor (establiment del niu, incubació i criança dels polls) poden tenir conseqüències molt negatives, com l’abandonament del niu, el fracàs de la posta o la mort dels polls.
A més, en aquests indrets també hi viuen algunes espècies de flora rara i amenaçada, que no trobem enlloc més a causa de la seva especialització.
BONES PRÀCTIQUES
Tothom pot gaudir de la vida vertical, però s’haurien de seguir unes normes de convivència:
- Respecta la regulació vigent a les zones d’escalada.
- Respecta la prohibició temporal d’escalada a les zones amb espècies sensibles, i la prohibició temporal de pas per camins i senders degut a la seva proximitat a parets amb nius.
- Per instal·lar una nova via d’escalada, un ràpel o una via ferrada cal un estudi previ de la zona i l’autorització del propietari dels terrenys.
- Informa a altres escalador de la regulació i, si cal, denuncia les males pràctiques als Agents Rurals.