ACTIVITAT: BOLETAIRES

Recol·lecció de bolets

Els boletaires es passegen per la muntanya tant a la tardor, època típica de bolets, com a la primavera-estiu, que és quan surten les múrgoles i els ceps.

PROBLEMES QUE POT OCASIONAR

Aquesta silenciosa activitat comporta una molèstia associada molt concreta, i és que no es pot realitzar pels camins senyalitzats! Per buscar bolets cal anar pel mig del bosc, sovint per zones allunyades i amagades, on es poden molestar espècies amenaçades molt sensibles, com el gall fer.

El gall fer fa el niu al terra, amagat entre la vegetació. Si un boletaire troba un niu per casualitat, les conseqüències poden ser devastadores, ja que l’ensurt de la gallina pot provocar l’abandonament del niu i fer fracassar la reproducció. A més, en cas de tocar els ous, l’olor pot fer que la gallina no reconegui els ous i els abandoni, o bé pot atraure els depredadors tant dels ous com de la gallina.

BONES PRÀCTIQUES

Emporta’t a casa més que bolets, emporta’t la satisfacció d’una feina ben feta! Les recomanacions pels bons boletaires:

  • Utilitza un cistell, no una bossa. Els bolets deixen caure les seves espores un cop els hem agafat, utilitzant el cistell t’asseguraràs de que les espores es quedin a lloc i que l’any que ve trobis més bolets.
  • Agafa només la quantitat de bolets que et puguis menjar.
  • Evita arrencar plantes i flors.
  • És molt important que no porteu el gos; és complicat portar-lo lligat mentre es busquen bolets i encara més tenir-los sempre controlats al costat. Els gossos causen molt estrès a la fauna salvatge, i poden depredar pollets quan encara no volen, un fet especialment greu en el cas del gall fer.
  • Realitzeu l’activitat en silenci, sense cridar.
  • Respecta els senyals i les zones d’accés restringit.
  • Durant la primavera, a les zones de gall fer (boscos de pi negre habitualment amb ceps), ves a buscar bolets a partir de mig matí. A primera hora del matí és quan els mascles de gall fer canten per atreure les femelles i copular, i la presència humana pot evitar la reproducció aquell any, especialment si hi ha presència de femelles a la zona.
  • Si trobes un niu, polls o ous no els toquis mai! La nostra olor pot atreure els depredadors o fer que la femella abandoni el niu. Allunya’t ràpidament i en silenci de la zona i, un cop lluny, pots trucar els Agents Rurals per informar-los de la troballa i la seva ubicació.
PÀGINES RELACIONADES
COMPARTEIX