ACTIVITAT: BANYAR-SE A RIUS I LLACS

A l’estiu, amb tota la calorada i després d’una caminada… a qui no li ve de gust una bona capbussada en les cristal·lines aigües d’un llac d’alta muntanya?

PROBLEMES QUE POT OCASIONAR

Aquesta aparentment inofensiva activitat pot tenir conseqüències molt negatives per a l’ecosistema aquàtic… Les cremes solars i els repel·lents d’insectes que portem a la pell es dissolen a l’aigua quan ens hi banyem, contaminant les aigües i afectant greument els seus habitants, especialment els amfibis.

La creació de petites represes amb pedres o la modificació de la traçat natural dels rius per crear espais per al bany també suposen un impacte per la flora i fauna presents (sobretot per als petits invertebrats) i poden arribar a convertir-se en veritables barreres físiques per alguns organismes.

També som un vector de transmissió de malalties per als amfibis, algunes d’elles extremadament mortals. Si nosaltres o els nostres gossos ens banyem a diferents punts d’aigua, o els trepitgem amb les sabates, podem transportar bacteris, virus i fongs.

BONES PRÀCTIQUES

Deixem que la vida segueixi el seu curs. Ajuda a preservar aquests ambients tan fràgils i únics:

  • Evita banyar-te als rius i llacs d’alta muntanya.
  • Evita que cremes solars i/o repel·lents d’insectes o altres productes químics, com el sabó, entrin en contacte amb l’aigua. Això també inclou rentar-nos amb sabó a les seves ribes, rentar roba o estris de cuina.
  • No facis cap modificació de l’ecosistema (evita fer presses, dics o tolls que modifiquen el cabal i/o la trajectòria de l’aigua).
PÀGINES RELACIONADES
COMPARTEIX